„Nobelova nagrada“​ za nastavnike

“The Global Teacher Prize”, nagrada vredna okruglo milion dolara, biće dodeljena jednom od deset finalista sledeće nedelje tokom Globalnog foruma obrazovanja i veština na završnoj svečanosti u Dubaiju. Nagradu za ovogodišnjeg šampiona među nastavnicima po treći put dodeljuje Varki fondacija. Ova prestižna nagrada, koju su u prethodne dve godine ponele nastavnice Nensi Etvel iz SAD i Hanan Al Hraub iz Palestine, ima za cilj da vrhunskim nastavnicima omogući vidljivost na planetarnom nivou i tako skrene pažnju na značaj nastavničke profesije i sve efekte koje njihov rad ima. Nastavnici i učitelji, ma kako požrtvovano radili svoj posao, ma kakvi vizionari bili, gotovo nikada ne dolaze u situaciju da ih intervjuišu najveći svetski mediji ili da pred milionskim auditorijumom učestvuju u panelima o globalno značajnim temama poput nejednakosti, iskorenjivanja siromaštva, četvrte industrijske revolucije itd. The Global Teacher Prize nastoji da promeni tu neslavnu praksu. Ljudi čiji je životni poziv da od dečurlije prave svestrane, samostalne i odgovorne ljude imaju mnogo šta da kažu o izazovima civilizacije u 21. veku. Svakako, mnogo više od muzičara, kandidatkinja za mis sveta ili finalista nekog reality-show iživljavanja.

Slično kao i kod Nobelove nagrade, ni ovde ne možemo da govorimo o najboljem nastavniku kao što ne možemo ni o najboljem naučniku. Ono što rade i jedni i drugi je toliko složeno da ne može jednostavno da se meri i poredi. Svaki nastavnik je kao i svaki naučnik priča za sebe. Nagrade dobijaju oni čije su priče najimpresivnije i čija pojava na bini pod svetlima reflektora može da bude inspiracija za milione drugih. Prava razlika u odnosu na Nobelovu nagradu je selekcija koja je mnogo manje pristrasna. Nagradu za nauku gotovo bez izuzetka dobijaju istraživači iz najboljih timova sa najprestižnijih univerziteta na svetu. Kod nagrade koju dodeljuje Varki fondacija, šanse učiteljice iz siromašnog predgrađa neke afričke prestonice nisu ništa manje od šansi kolege iz privatne škole u Alpima. Važno je samo da svoj posao rade punim srcem.

Lista od deset finalista objavljena je 22. februara. U nedelju 19. marta znaćemo i ko će 2017. poneti ovu laskavu i sve značajniju titulu.

 

About Srđan Verbić

Not yet...